Senaste nytt

Senaste nytt

Ornsteins blogg

Här skriver vi om vad som hänt på senare tid.

Oj vad tiden går igen!

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2012-08-08 21:07:24

Sedan senaste inlägget har det hänt en del... "Döhalva" passerad utan att det känns speciellt annorlunda. Herbert har fått jobb på Transportstyrelsen i Örebro (började 1 sept. -11) och sover i sitt hyresrum där tre nätter i veckan. Tyvärr kan han inte jobba här hemifrån, utan måste vara på plats i Örebro varje dag. Mitt i veckan åker han hem och rider på Jena, som inte kan vila hela veckorn om hon ska vara igång. De båda tränar på för Inga-Lill Wallin-Pettersson och det går fantastikt mycket bättre nu smiley. De har varit ute och tävlat en hel del dressyr och senast på KRKs lokala dressyr i juni tog de placering i båda LB och LA! Kul, och särskilt roligt för Herbert efter allt slit med hästen. I början av september är det tävlingsdax igen. Men dessförinnan hoppas vi på att komma iväg på någon träning.

Illit har sin kompis Viktoria som rider henne två dagar i veckan och de trivs tillsammans. Gamla Illit är nu 22 år men förhållandevis fräsch för sin ålder. Tyvärr insåg jag väldigt tydligt idag att det inte kommer att vara så många år till. Hade veterinären här för tandkontroll och det visade sig att hon börjar få foderinpackningar i tandfickor mellan tänderna. Ett tydligt ålderstecken om något...smiley Tråkigt eftersom hon var så fin i munnen förra året. Så nu blir det till att ta hit veterinär var tredje månad ungefär för att rensa. Blir lite orolig bara att det dessutom ska leda till tarmstörningar på grund av bakterier som bildas under foderresterna och som hästen sväljer ner. Vill inte att hon ska behöva sluta livet i kolik eller nåt sånt. Läste ett tips om att man kan borste tänderna på hästen med toaborste! (ny...) om de har de problemen. Nån hade testat och det hade fungerat. Kanske ska testa med en diskborste eller en flaskborste?

Vi har varit ute med ett gäng trevliga människor från Rudsskogen/Ängastallet några gånger och det har varit kanonmysigt! Några vi känner sen förut (t.ex. Ingrid F, Bertil R och Ingela L) och några nya bekantskaper. I morgon är det dax igen, då blir det mat på Bishops uteservering. Ska bli riktigt trevligt! Tyvärr kan inte Herbert följa med den här gången.

Shettisarna Pajen och Jinna har flyttat till Stockholm tillsammans med Jinnas föl Jissa och Linneas nyinköpta ponny "Fia". Kul för Linnea att ha dom på plats! För tillfället är Erika ponnyvakt då Linnea är och jobbar 4 veckor för STS i Florida (på sin semester). Linnea jobbar fortfarande på Förvaltningsrätten i Stockholm och läser samtidigt vidare på Juristprogrammet.

Erika läser fortfarande Maskinteknik på KTH. Hon och hennes Simon har flyttat till en större, jättefin lägenhet i samma hus. Den ska de nu hyra ut en termin för att åka till London och plugga/jobba/exjobba. De drar om tre veckor.

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post61

Snart passerar jag "döhalva"...

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2011-01-10 20:20:36

Har ingen ångest eller kris över att fylla år och passera "döhalva", som de säger här i Värmland. Och skönt är väl det! Hade ett trevligt kalas i lördags med släkt och en del vänner. Körde valfri ankomsttid/"öppet hus," så det var fullt hus mellan kl. 15 och 23. Fick en massa blommor och presenter och hade en riktigt trevlig kväll. Synd bara att man inte hinner umgås ordentligt med alla! På själva dagen blir det bara syster och systerson som kommer (tror jag, ska tilläggas), ska bli trevligt. Fyller ju på en vardag och får därmed permission från jobbet (ja, det heter så) och ska bara njuta av att vara ledig.

Får se om jag vågar kasa ut på isgatan här på gården. Man får väl passa sig när man blir gammal! Vilka otroliga kontraster, och vad fort det växlar, den här vintern. Helt sanslöst! Dagen till ära kommer Hanna för att klippa Jena också. Behövs verkligen, hon ser ut som en björn igen. Inget fel på hårväxten där i alla fall...

Nu ska jag äta lite rester från festen. Tänk om man finge gotta sig med rostbiff varje dag, mums!

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post60

Nytt försök...

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2010-12-01 19:47:59

Skrev ett lång inlägg för ett tag sen och skullebara förhandsgranska innan publicering. Det gick förståss åt skogen... Är så trött på att datorn blir "ledsen" när man minst önskar det. Borde ha lärt mig vid det här laget... Lärdom: skriv kort men oftare samt förhandsgranka inte!

Så då får det väl räcka nu!smiley

Nej då, nåt mer ska jag väl få till i alla fall.

Har sökt jobb i Stockholm. Inte för att jag planerade att flytta just nu, men det var som om annonsen var riktad till mig så jag bara var tvungen att söka. Knäppt? Ja kanske. Men lite övning skadar väl inte i alla fall. Skulle verkligen behöva ha ett heltidsjobb!

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post58

Oj vad tiden går

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2010-05-12 19:34:23
Att det ska vara så svårt att skriva när man inte får betalt för det smiley... Det händer ju en massa saker hela tiden, men får man inte ur sig det med en gång så blir det så omständigt. Hästarna mår bra. "Tant" Illit, 20 år ung, rids lite nu och då av Martina och av Herbert. Linda har inte haft ork på ett tag, men vi hoppas hon ska få det och komma tillbaks. Vi saknar henne väldigt mycket, det insåg jag när hon var på besök i söndags. Illit blir så mycket gladare när hon får komma ut och röra på sig, man ser stor skillnad. Själv har jag ridit tre gånger nu på kort tid. Testade Jena för första gången för tre veckor sedan . Hon var riktigt trevlig och jag fick igång henne bra. Skitkul! Men gud vad sliten jag blev! Kan inte låta bli att köra på när jag väl är i gång, lär mig visst aldrig, men det var ju så roligt!. Kände mig som 80 år de närmaste tre dagarna efter... Garanterat värsta träningsvärken jag haft. Ever. Ridit henne en gång till sedan, men då hade jag inte orken riktigt, men det var väl rätt ok ändå. Jag och Illit tog en skrittrunda med Herbert och Jena häromdan. Men det blev rena tortyren, kroppen pallar inte över en timmes skritt. Nu ska jag njuta av fyra lediga dagar. Hoppas vi får lite besök av kompisar, annars får vi väl våldgästa någon... Nu ska jag ut och hjälpa till att fodra och kvällsmocka. Hörs!

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post56

Back in business...

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2010-01-07 20:23:24

Jaha, idag var jag tillbaks på jobbet efter 15 dagar ledigt. Kändes väl rätt ok. Fullt upp att göra i alla fall, det är skönt. Hatar att ha för lite att göra. Fick prioritera helt andra saker än det jag tyckte var viktigast. Det gäller att hålla sig väl med dem vi finns till för = ) d.v.s. läsarna.

Blir snart galen på kylan. +17 grader inne och -18-20 ute mest hela tiden. Natt till igår hade vi -28,4 grader C. Vilket resulterade i några timmars vattenbrist när hydroforen frös. Lyckligtvis hade det inte gått längre än att Herbert kunde fixa det med en värmefläkt i hydroforrummet några timmar. Dörren hade tydligen inte varit tät på grund av att den slagit sig lite. Alltid är det något... På jobbet var det i alla fall varmt nu, gött! Innan jul var det svinkallt, så jag hade klätt mig som hemma ungefär med långärmat + fleecetröja. Behövdes inte kan jag säga.

Jena och Illit blir lite galna när det är kallt. smileyIdag när de skulle in fick de stôlleryck och sprang runt och bockade och brallade åt varandra. De står i varsin hage med lite eltråd emellan. Eller snarare stod... Jena lyckades sparka av grindstolpen under en av sina backutsparkar, och vips kom Illit på att det var fritt fram. Och då blev det mera cirkus. Ingen skadad i alla fall, som tur var. Havrehinken fick tas fram för att få in dom. Fördelen var att Jena därmed i alla fall hade rasat av sig lite överskottsenergi ,från 4 dagars vila, innan Herbert skulle rida henne. smiley

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post53

God fortsättning!

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2010-01-01 23:56:16
Så var det nytt år, vart tog det förra vägen? 2010 är så svårt att skriva, fast det lär jag väl mig snart. Så brukar det vara, året är lite trögt i starten och sedan rinner det bara på! Har redan lite saker inplanerade, men har inte gett några nyårslöften. Inte mer än att fortsätta med LCHF-kost och fortsätt gå ner i vikt, även om det går sakta. Det spelar ju inte så stor roll eftersom jag mår bra av maten. Inte ont i magen längre och inte så hysteriskt hungrig mellan målen. Sockersuget (nästan) borta. Märker tyvärr att mörk choklad triggar igång det också och jag vill bara äta mer. Så efter helgerna får det nog bli stopp för det också. Fattas bara sex hekto från tio kilo så första delmålet är nästan nått nu efter ett halvår (på onsdag).

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post52

God Jul!

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2009-12-24 22:59:50

Har haft en lugn och skön julafton. Låg länge. Käkade frukost i lugn och ro. Stekte sedan köttbullarna till julmiddagen. Var ute en stund och umgicks med stallgänget. Malin, Rose-Marie, Conny och Lotta var här och det kördes och reds. Vi fick julklappar, både Baily´s och god mörk choklad. Shettisarna fick också paket med mörötter och extrafint ekologiskt knäckebröd! Lyx! De delade systerligt med sig till de andra. Stallumgänget avslutatdes med att Lotta drog igång snöbollskrig som vissa andra glatt hakade på! Eva och Johanna kom förbi och gav oss/Herbert en amaryllis i en fin kruka. Herbert har varit lite mattehjälp i höst när Michael behövde ta sig över en lite "tröskel". Alltid kul att kunna vara till hjälp!

Julmiddag och tv-tittande. Juklappar först vid halv tio igen! Har det blivit en trend måntro? Andra året i rad... Herbert och jag fick en varsin jättefin islandströja av flickorna. Jag en blå och han en brun-beige.

Lotta hade stallet ikväll och även i morgon bitti så vi har sovmogon. Gôtt!!!

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post50

Uppesittarkväll (som vanligt...)

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2009-12-23 22:55:47

Nu är det snart julafton. Känns som det kvittar faktiskt. Har ingen inspiration och har inte lyckats fixa till något av det jag hade tänkt. Inte ens köttbullarna. Tappade lusten när vi provsmakade skinkan och den inte var god. Vattnig (men väldigt salt) och tråkig. Har alltid köpt färdigkokt, god, skinka på Hemköp tidigare, men i år köpte vi Hemgårdens ute på ICA Maxi när vi var och handlade en massa annat. Tur att vi köpt färdigskivad skinka några gånger på Mossbergs redan så att det har blivit lite god julskinka innan. Får hoppas att julinspirationen infinner sig i môra...

Underbart i alla fall med en vit jul och kallt ute! smiley När var det så här fint på jul sist? Till och med släkten nere i Skåne hade snöbollskrig i kväll! Ska gå ut i morgon förmiddag och få lite vinterkänsla.

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post49

Snart jul...

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2009-12-17 22:53:22

En vecka kvar till julafton och det har just blivit vinter... Helt otroligt! Första dan med ordentligt kallt, -10, och vad händer? Vattnet i stallet fryser så klart, trots elkabel i ledningen. Upptining med värmepistol gick tydligen ok, hoppas det klara sig fortsättningsvis. Nytt batteri har också inhandlats, så att volvon inte ska behöva ha starthjäp. Blir så jobbigt annars när man är på träningar och så...

Julen firar vi här hemma med endast Erika, förutom mig och Herbert, i huset. Hon ska vara hemma en hel vecka! Linnea var hemma förra helgen och fick sina julklappar, hon åker till Island en hel månad till sin flickvän. Spännande att fira jul och nyår i ett nytt land!

Själv ska jag vara långledig, troligtvis 15 dagar i sträck. Underbart! Ska vila mig och ta det lugnt (tror jag?). Kanske lära mig lite om vår nya kamera. Linnea har skickat över sin egen kurs att öva med. Vi köpte en Canon EOS 500D, så det finns lite mer möjligheter än med den gamla (som jag fortfarande hävdar är bra, utom i ridhus med hoppande hästar) och då får jag väl försöka lära mig. Hua! Blir trött bara jag öppnar instruktionsboken. Fast jag lyckades göra alla grundinställningar i alla fall. Duktigt av mig! Vi har visst köpt ett zoomobjektiv av Linnea också, ett Sigma 73-100. Det blir nog bra...

Under hösten har Herbert och Illit fått en ny adept att ha lektioner med, Martina 11 år. Hon rider lektion på Hammarö RF, men får lite extra trim här hos oss. Tror alla tre tycker att det är kul. Annars rider fortfarande Linda på Illit så fort hon hinner och Illit älskar deras turer. Ingen hälta längre, muggen kommer av och till. Biopsin visade inget, så det är bara att fortsätta tvätta och smörja.

Jinna var riktigt dålig för ett par veckor sedan. Feber, åt och drack inte och var till slut i princip apatisk. Inte ett ljud i magen och fula slemhinnor i munnen. Vi var rädda för att det hade utvecklats till hypilepimi (eller hur det stavas). Det slutade med att vi fick åka till ATG i Skara, där hon blev isolerad och fick dropp med näringslösning med mera och sedan fick vara kvar över helgen. Det visade sig vara Equint Herpesvirus 4 (EQHV4). Viruset tog henne ovanligt hårt. Jena hade också feber men blev inte medtagen och åt och drack hela tiden. Nu är i alla fall alla friska och krya och ordningen återställd.

Tosca har tappat sin första framtand och "mor" Lotta är mycket stolt. Undrar om tandfén kommer till hästar också ? smiley Tosca håller på och utbildas på riktigt nu i körningen med lektionshjälp av Pelle. Dessutom har någon tjuvstartat med annat...

Jena och Herbert har ridit lektioner för Hanna Larnemark under hösten. Akademisk eller klassiskt ridning eller vad det kallas. Det går i alla fall fort framåt. Tyvärr blev det ju lite för tidig vintervila en period nu med tanke på viruset. Men nu har de satt i gång med skritt igen.

I måndags hade vi jättemysig stallfika i en box i stallet! Vi har ställt in en trädgårdsmöbel i den tomma boxen så man kan sitta där inne. Med filtar under och på oss blev det inte så farligt kallt (bara lite). Familjen Åhs, Lotta och vi två var med. Kaffe, glögg, pepparkakor och fina lussebullar (som Emil & Hugo bakat) samt goda ostar och kex. Något ovant och lite lätt konfunderade hästar. Fast rätt ok ändå i slutändan, eftersom de fick extra-mat att mumsa på och alla fick vara kvar inne hela natten.

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post47

Long time gone...

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2009-08-16 11:59:50

Oj. Ett halvår, nästan, sedan jag skrev sist! Har väl inte varit så motiverad, känns som att det nog ändå bara är familjen, och kanske Lotta, som läser. Och de vet ju i alla fall vad som händer. Dessutom händer ju inte så mycket i "vår lilla värld". Det mesta rör sig ju runt hästarna och då främst Jena. Men här kommer i alla fall en liten uppdatering på vad som hänt sedan sist:

Fôlk:

Herbert: är arbetssökande efter uppsägningar på Tieto. Han letar jobb och ska försöka läsa lite kurser på universitetet i höst. Rider, tränar och tävlar med Jena och håller ställningarna hemma på gården.

Elisabeth: jobbar på det gamla vanliga jobbet och det händer inte så mycket annat. Ska komma igång och träna på gymmet så fort de öppnar igen efter renovering och sommarstängning. Har ridit några lektioner under våren och ska rida lektion på Toddy igen nästa helg.

Linnea: har jobbat i Oxford (STS Språkresor) i sommar men är nu tillbaks i Sthm och börjar skolan snart igen (om inget annat inträffar). Kommer hem sista helgen i augusti (till sin 25-årsdag) och ställer ut shettisarna på Hammarö.

Erika: har varit tillbaks på sitt gamla sommar-/extrajobb på Terracom, men laddar nu för höstens studier och dessförinnan mottagning för n0ll0rna. Är vald till ordförande för maskinsektionen på KTH, så det närmaste året blir, som vanligt, späckat...

Hästar:

Jena: har varit på två dressyrtävlingar där hon skött sig utmärkt "runtomkring", även om inte poängen blivit så höga. Allt mellan 7:or och 4:or. Det som brister är väl egentligen framåtbjudningen. Och den jobbas det på, med bland annat mycket galopparbete i lätt sits. Och mycket ridning i skogen. Bra för ryttarens kondis och balans också!smiley. Tre tvådagars hoppträningar för Stefan Spak har avverkats. Den sista nu i helgen. Går bättre för varje gång. Den här gången inga stopp och positiv och glad häst. Jena verkar ha mognat en hel del efter sommarbetet, så det börjar kännas som en uppåtgående kurva nu! Fast om jag får bestämma så är hon fortfarande till salu! (önskar mig en vacker fuxvalack utan hormonsvängningar som rör sig som Toddy. 5 ston i stallet - say no more...)

Illit: Håller på och behandlar hennes mugg sedan ungefär ett år tillbaks. Har gått igenom typ hela FASS i samarbete med veterinären, men det blir inte bra. Nu senast har det gjorts en biopsi som vi väntar svar på. Lustigt? nog har hon inte varit så fin på väldigt länge som just den dagen biopsin togs! Är det inte alltid så? Hon har varit halt på det benet där muggen är också, och vi tror att det beror på muggen, men är inte säkra. Två gånger i sommar har det dessutom blivit lymfangit av det hela. Annars håller hon på att sättas igång, för jag vet inte vilken gång i ordningen. Linda kommer så ofta hon nånsin kan och Malin rider någon gång då och då. Illit är jättefin trots sins 19 år och det är skönt att se. Galopp på grusvägarna är den absoluta favoriten, då går det nästan sidvärts när hon inte får springa så fort hon vill! Söt!

Shettisar: Tjockisarna bantas efter vårens "foderorgier", i hop med Tosca, följt av fyra veckors bete. Går väl sådär. Pajen ser ganska "normal" ut igen men Jinna har fortfarande "fläskflank" och är lite väl fet än. Men man kan inte utesluta mat helt! Hagen de går i är väldigt mager. Hoppas halmskörden blir lyckad i år, även om det inte ser så ut med allt regn. De har varit inne på nätterna nu ett tag. Dels på grund av insekterna, men också på grund av att Pajen har haft en liten hälta på ett framben. Vi tror att hon trampat på något eftersom hon hade knappt märkbar puls på benet och en mycket liten reaktion när hovis kollade med visitertången. Nu galopperar hon i alla fall igen och ser helt fräsch ut.

Tosca: är kvar på betet med sin "fästman" Hannick ett par veckor till.

Katter: Dottis går på kortison- och penicillinbehandling för en trolig allergi. Mot vad vet vi inte, men ska försöka med specielfoder fram i höst när det blir lättare att mata dom var för sig (de är inomhus mer när det blir kallare). Just nu är hon i alla fall jättefin i både päls och ögon. Fia och Kattis mår alldeles utmärkt och tycker det är jättbra att Dottis blir behandlad, eftersom det betyder att de också får "blötfoder" både morgon och kväll! Annars är det torrfoder som gäller. Lillebror är till vår stora sorg bortsprungen (sedan Valborgshelgen) och vi har inget hopp om att få se honom igen.

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post46
Next »