Senaste nytt

Senaste nytt

Ornsteins blogg

Här skriver vi om vad som hänt på senare tid.

Kör väl ett till när jag är i gång!

HästarnaPosted by Elisabeth 2010-12-01 19:56:30

Illit har hittat en ny kompis! Maria T från Deje kommer hit ett par dagar i veckan och grejar och rider. Det mår i alla fall Illit bra av, tror Maria tycker det är kul också.

Tyvärr är det ju snudd på outhärdligt kallt. -18,5 den 1 december är inte ok!Man måste ju få vänja sig succesivt. Ingen direkt snö gör ju ridmöjligheterna väldigt begränsade dessutom. Som tur var hade Herbert sladdat ridbanan innan det frös i alla fall, så den är relativt slät. Tyvärr har hästarna bara två brodd i varje fot vilket orsakat sårskador på Jena (gått omkull) och en sträckning hos Illit. 16 dagar kvar till skoning känns inte bra smiley

  • Comments(1)//blogg.familjenornstein.se/#post59

Slut på sommarbetet för i år...

HästarnaPosted by Elisabeth 2010-07-25 17:49:20

Idag har vi hämtat hem Illit och Jena från en månads sommarbete vid Lövnäs och Gaperns vackra strand. För första gången åkte de tillsammans i hästsläpet och det gick bra, när vi fick in dem till slut... Herbert och Erika hade planerat att rida hem dem, men vädret bestämde annat. Regn och riktig snålblåst var inte optimalt med två hästar som var "på tårna". Nu får de gå ute dygnet runt här ett par dagar.

Pajen och Jinna kom hem i tisdags efter att de hade rymt tillsammans med "fästmannen"Sixten. Peter och Charlotte hittade dem i trädgården på morgonen. Jag kan lova att de hade stora magar efter en natt på gräsmattan! Tyvärr hade Jinna skadat båda bakbenen, så vi plockade hem dem samma dag. Ville ha koll på henne så det inte blev några komplikationer. Såren har läkt fint i alla fall och ingen hälta eller nåt sånt.

När vi kom tillbaks med hästarna idag fick vi besök av Herberts namne/farbror och hans son Erik från Stockholm. Erik hade inte varit här tidigare, så nu fick han se hur vi bor. De drog sedan vidare till Bosebyn i Arvika och familjen Axelsson.

Mer kusinbesök hade vi för ett par veckor sedan då Herberts kusin Pontus var här på "arbetsläger" smiley i fem dagar. De snickrade och hade "lan-party" på kvällarna. Däremellan åt vi gott och pratade och njöt av sommarvädret. Trevligt! Själv ägnade jag semestern åt att skura och bättringsmåla boxarna, skura alla krubbor, borstar och annat. Alla lortiga vojlockar och sadelgjordar tvättades, sadlar och en massa annat smordes. Kändes bra när det var klart. Eller, ja, klart blir det väl aldrig. Det finns massor av läder som behöver smörjas ute i sadelkammarens garderober och saker som behöver tvättas, men det blir när jag får ork.

Ikväll ska vi på krogen och käka mat, Herbert fyller år och Erika är hemma, så det ska bli trevligt! Blir på Bishops Arms.

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post57

Hopp å skutt

HästarnaPosted by Elisabeth 2010-01-24 21:06:30

Den här helgen har gått i hoppningens tecken. Herbert och Jena har hopptränat för Stefan Spak båda dagarna i Linn Holms ridhus. Träningen gick bra och både häst och ryttare skötte sig utmärkt! Jena verkar tycka att det är riktigt kul smiley. Nästa kurs är om två veckor igen.

Fast i går höll det på att inte bli någon träning... Vi hade lånat Ronnys 4-hjulsdrivna bil, för att ha en chans att ta oss upp i den riktigt branta och snöiga backen upp till Hallanda. Vad händer? Jo, mitt i backen kommer det en bil farande nedför och han stannar inte fort nog och lägger in backen... Vilket innebar att vi fick sakta in så pass mycket att vi blev fast. Alltså fick jag gå ur och lasta ur Jena. Jag som inte lastar ut ens på plant underlag fick ta ut hästen i brant nerförsbacke och dessutom stänga luckan med Jena i ena handen smiley. Herbert var tvungen att sitta kvar och hålla foten på bromsen för annar gled ekipaget. Trots att att vi tagit ur hästen kom han ingenstans uppåt, utan började glida bakåt och fick styra snett för att få stopp. Efter att ha försökt dra upp med en annan 4-hjulsdriven bil var det raktorn som fick göra en insats. Å då gällde det att hålla sig undan för den hade dåliga bromsar! Till slut var vi uppe i alla fall. Den jäveln som fick oss fast i backen (som dessutom jobbar på mitt jobb!) stannade inte ens kvar och hjälpte till utan åkte en annan väg därifrån! Han som tydligen har två traktorer hemma och är den som ska sköta vägen smiley. Dåligt plogat och sand med salt. Illa!

  • Comments(1)//blogg.familjenornstein.se/#post54

Glömde...

HästarnaPosted by Elisabeth 2009-03-30 22:02:45
Herbert var väldigt besviken att det inte stod något om honom på Tidningen Ridsports hemsida...smiley

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post45

Träning och tävling

HästarnaPosted by Elisabeth 2009-03-30 21:56:42

Har inte orkat skriva något på ett tag, men nu får det bli ett par rader.

I lördags var det häst för hela slanten. Lotta och Herbert hämtade hö i snökaoset och jag åkte till Björkliden och red privatlektion igen. Skulle ha ridit Ballo, men när han redan var inplockad frågade Christina om jag inte ville rida Toscamon (hennes triangelmärkta f.d. dressyrhingst). Det kunde jag ju inte tacka nej till! Mycket roligt och intressant. Jag insåg verkligen vilka mina brister som ryttare är... Förutom brist på kondis och typ 20 kg övervikt är det en hel del till att önska. Otydliga och för stora hjälper = hästen gör det jag ber om men egentligen inte alls tänkt mig. Klarar inte att koppla ihop hjälperna till fullo. Sitter som en hösäck. Alldeles för långsam i reaktionerna o.sv. o.s.v. Men det var verkligen intressant med just det, för jag märkte så tydligt varje gång vad jag missade precis när han bröt av t.ex. Mindre känsliga hästar är lite mer "förlåtande" och man känner inte alltid vad man gör för fel. Sen är väl inte Toddy dummare än att han utnyttjar att det sitter en amatör på ryggen smiley ! Fick i alla fall prova att göra "riktiga" byten (har gjort med hjälpbom en gång på KRK för typ 100 år sen) och passage! Men jisses vad jobbigt, speciellt som fru instruktören lägger in det på slutet när man redan är utmattad. Hon gillar att plåga folk hon smiley. Tack i alla fall för en trevlig upplevelse som känns i kroppen idag.

På eftermiddagen åkte vi till KRK och Herbert och Jena tävlade på riktigt för första gången. De red en LB:0. Jena blev ganska uppstressad p.g.a. lite olika händelser men det är iofs bara bra för då blir hon lite mer alert! Fast lite nervöst för Herbert som satt på en "krutdurk" ute i padocken. För övrigt skötte hon sig riktigt bra för att vara hon... Funderade inte ens på att sparka åt någon (stegrade sig dock lite inne i collecting ring). Programmet gick hyfsat, med tanke på att det var första gången, och hon protesterade inte alls. Blev lite "rädd" för nått på ett ställe bara. Tyvärr glömde ryttare att rida på ordentligt, så hon blev lite matt på slutet. De fick i alla fall 59,06%. Nästa tävlig blir Björkliden 1 maj.

  • Comments(1)//blogg.familjenornstein.se/#post44

Snö!

HästarnaPosted by Elisabeth 2009-02-08 22:31:14

Nu har vi massor av snö igen och Herbert har fått ploga flera dagar i rad. Till Lottas och familjen Åhs stora lycka så har det gått att köra släde och att åka pulka efter hästarna. I går var det full rulle. T.o.m. Jimma blev förspänd framför pulkan och hon var jätteduktig. Hon är så go. Det är som att så fort hon får bettet i munnen så vet hon att det är arbete. Annars kan hon krångla hur mycket som helst när hon känner för det.

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post41

Dax. Japp.

HästarnaPosted by Elisabeth 2009-01-10 21:26:36
I morgon, på min födelsedag och allt, ska jag rida årets ridlektion (behöver ju inte nödvändigtvis bli årets sista). Hoppas jag får rida något snällt och roligt. Ska ta med min sadel, ifall den går att använda på hästen jag ska rida. Ska bli kul. Rapport följer i morgon kväll.

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post36

-18,4!

HästarnaPosted by Elisabeth 2009-01-05 20:17:46
Tyckte det var kallt igår morse när det var under -17... I natt hade det varit -18,4! kunde man se på termometern. Som tur var tog vi in gänget från ponnyhagen i går kväll. De var sååå nöjda. Blev lite stressigt i morse när det var 5 boxar att mocka innan jobbet, men det gick. De små ska få komma in i natt också, H är och nattar hästarna nu. Jag slipper eftersom jag tog allt eftermiddagsjobbet (vilket jag iofs brukar oftast annars med, fast Lotta brukar göra en hel del de dagar hon är här). I dag har Jena fått vila. H skrittade henne igår och i morgon ska det förhoppningsvis gå att rida lektion.

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post34

Glömde...

HästarnaPosted by Elisabeth 2008-11-22 23:00:40

Glömde berätta att H & J tävlade "seriedressyr" för en månad sen på Björkliden. Då var det jättehemskt med domaren i änden av utebanan. De satt ju vid ett bord som aldrig hade stått där förut! Men tack vare att de startade bland de sista och att det var Christina som dömde så löste det sig bra. C. "guidade" H. hur han skulle bete sig: ställa Jenas lite från det farlig och låtsas som ingenting och bara rida förbi, sedan komma närmare och närmare. Funkade bra och de red sedan programmet, LB:1, med 61,72%. Jena fick t.o.m. en 8:a på gången och sju stycken 7:or i programmet. Någon halvkatastrof här och där men annars helt ok.

Med tanke på att det var typ 50-100 m till stället där Lars byggde lösdrift, vilket den dan innebar att han (under tiden tävlingen pågick) åkte upp och ner i en skylift och sågade med motorsåg får man känna sig nöjd. Fast sånt bryr sig inte Jena om. Små människor i ridhuset är däremot läskiga...

Björkliden är den perfekta anläggningen för miljöträning: Lars bygger cafeteria inne i ridhuset och spikar, kapar skivor samt härjar i allmänhet med maskiner och annat. Jena bryr sig inte ett dugg om det han gör!

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post26

Dressyrtävling

HästarnaPosted by Elisabeth 2008-11-22 22:34:37

I lördags var det dax för tävling igen för Herbert och Jena, LB:1. Visserligen "bara" KM och i princip utom tävlan eftersom vi inte är medlemmar i Björkliden, men i alla fall. Domaren var en "riktig" extern domare och med andra ord opartisk. Christina är ju iofs också "riktig" domare, men partisk eftersom han tränar för henne. Den här gången var det inne i Björklidens ridhus och med dressyrstaket, discomusik och domaren vid bord i änden av ridhuset. Det kunde med andra ord ha blivit en "rysare".

Nu blev det i stället kanonbra. Jena var hur cool som helst och brydde sig inte om allt omkring (fast lite fusk var det smiley eftersom de fick komma in och rida fram på banan eftersom Herbert startade först). Jena var riktigt fin och Christina stod bredvid mig och myste eftersom det har gått så mycket framåt. Enda större problemet var den ena galoppen på diagonalen, som "sket sig" och renderade i en 4:a. Slutprocenten blev 62,06 "Jättetrevlig häst som rör sig i trevlig balans" stod det i under allmäna intrycket.

Resultatet är ju inte så illa med tanke på hur Herbert har fått slita med Jena. Hon är så himla fin att se på när hon jobbar på, rör sig så taktmässigt och trevligt. Synd bara att hon inte är lika kul att hoppa, för det är ju det Herbert är intresserad av. Fast i och för sig kommer nog hoppningen att funka bättre ju bättre dressyren går, så var det ju med Tuffe en gång i tiden. Fast det bästa vore nog att sälja henne till en duktig dressyrinriktad person som har mycket erfarenhet av unghästar och som är konsekvent och duktig på att läsa hästar. Då skulle hon kunna bli riktigt bra! Fast Christina tycker inte att vi ska sälja ("Så bra som hon rör sig och inte har haft några skador alls...)) Själv skulle jag vilja ha en häst till som Illit, sötast i världen! Fast kanske med lite mer gång... och valack... och fux... och med Briar som pappa... Kan jag få en sån? Snälla någon!

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post25
Next »