Senaste nytt

Senaste nytt

Ornsteins blogg

Här skriver vi om vad som hänt på senare tid.

Oj vad tiden går igen!

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2012-08-08 21:07:24

Sedan senaste inlägget har det hänt en del... "Döhalva" passerad utan att det känns speciellt annorlunda. Herbert har fått jobb på Transportstyrelsen i Örebro (började 1 sept. -11) och sover i sitt hyresrum där tre nätter i veckan. Tyvärr kan han inte jobba här hemifrån, utan måste vara på plats i Örebro varje dag. Mitt i veckan åker han hem och rider på Jena, som inte kan vila hela veckorn om hon ska vara igång. De båda tränar på för Inga-Lill Wallin-Pettersson och det går fantastikt mycket bättre nu smiley. De har varit ute och tävlat en hel del dressyr och senast på KRKs lokala dressyr i juni tog de placering i båda LB och LA! Kul, och särskilt roligt för Herbert efter allt slit med hästen. I början av september är det tävlingsdax igen. Men dessförinnan hoppas vi på att komma iväg på någon träning.

Illit har sin kompis Viktoria som rider henne två dagar i veckan och de trivs tillsammans. Gamla Illit är nu 22 år men förhållandevis fräsch för sin ålder. Tyvärr insåg jag väldigt tydligt idag att det inte kommer att vara så många år till. Hade veterinären här för tandkontroll och det visade sig att hon börjar få foderinpackningar i tandfickor mellan tänderna. Ett tydligt ålderstecken om något...smiley Tråkigt eftersom hon var så fin i munnen förra året. Så nu blir det till att ta hit veterinär var tredje månad ungefär för att rensa. Blir lite orolig bara att det dessutom ska leda till tarmstörningar på grund av bakterier som bildas under foderresterna och som hästen sväljer ner. Vill inte att hon ska behöva sluta livet i kolik eller nåt sånt. Läste ett tips om att man kan borste tänderna på hästen med toaborste! (ny...) om de har de problemen. Nån hade testat och det hade fungerat. Kanske ska testa med en diskborste eller en flaskborste?

Vi har varit ute med ett gäng trevliga människor från Rudsskogen/Ängastallet några gånger och det har varit kanonmysigt! Några vi känner sen förut (t.ex. Ingrid F, Bertil R och Ingela L) och några nya bekantskaper. I morgon är det dax igen, då blir det mat på Bishops uteservering. Ska bli riktigt trevligt! Tyvärr kan inte Herbert följa med den här gången.

Shettisarna Pajen och Jinna har flyttat till Stockholm tillsammans med Jinnas föl Jissa och Linneas nyinköpta ponny "Fia". Kul för Linnea att ha dom på plats! För tillfället är Erika ponnyvakt då Linnea är och jobbar 4 veckor för STS i Florida (på sin semester). Linnea jobbar fortfarande på Förvaltningsrätten i Stockholm och läser samtidigt vidare på Juristprogrammet.

Erika läser fortfarande Maskinteknik på KTH. Hon och hennes Simon har flyttat till en större, jättefin lägenhet i samma hus. Den ska de nu hyra ut en termin för att åka till London och plugga/jobba/exjobba. De drar om tre veckor.

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post61

Snart passerar jag "döhalva"...

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2011-01-10 20:20:36

Har ingen ångest eller kris över att fylla år och passera "döhalva", som de säger här i Värmland. Och skönt är väl det! Hade ett trevligt kalas i lördags med släkt och en del vänner. Körde valfri ankomsttid/"öppet hus," så det var fullt hus mellan kl. 15 och 23. Fick en massa blommor och presenter och hade en riktigt trevlig kväll. Synd bara att man inte hinner umgås ordentligt med alla! På själva dagen blir det bara syster och systerson som kommer (tror jag, ska tilläggas), ska bli trevligt. Fyller ju på en vardag och får därmed permission från jobbet (ja, det heter så) och ska bara njuta av att vara ledig.

Får se om jag vågar kasa ut på isgatan här på gården. Man får väl passa sig när man blir gammal! Vilka otroliga kontraster, och vad fort det växlar, den här vintern. Helt sanslöst! Dagen till ära kommer Hanna för att klippa Jena också. Behövs verkligen, hon ser ut som en björn igen. Inget fel på hårväxten där i alla fall...

Nu ska jag äta lite rester från festen. Tänk om man finge gotta sig med rostbiff varje dag, mums!

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post60

Kör väl ett till när jag är i gång!

HästarnaPosted by Elisabeth 2010-12-01 19:56:30

Illit har hittat en ny kompis! Maria T från Deje kommer hit ett par dagar i veckan och grejar och rider. Det mår i alla fall Illit bra av, tror Maria tycker det är kul också.

Tyvärr är det ju snudd på outhärdligt kallt. -18,5 den 1 december är inte ok!Man måste ju få vänja sig succesivt. Ingen direkt snö gör ju ridmöjligheterna väldigt begränsade dessutom. Som tur var hade Herbert sladdat ridbanan innan det frös i alla fall, så den är relativt slät. Tyvärr har hästarna bara två brodd i varje fot vilket orsakat sårskador på Jena (gått omkull) och en sträckning hos Illit. 16 dagar kvar till skoning känns inte bra smiley

  • Comments(1)//blogg.familjenornstein.se/#post59

Nytt försök...

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2010-12-01 19:47:59

Skrev ett lång inlägg för ett tag sen och skullebara förhandsgranska innan publicering. Det gick förståss åt skogen... Är så trött på att datorn blir "ledsen" när man minst önskar det. Borde ha lärt mig vid det här laget... Lärdom: skriv kort men oftare samt förhandsgranka inte!

Så då får det väl räcka nu!smiley

Nej då, nåt mer ska jag väl få till i alla fall.

Har sökt jobb i Stockholm. Inte för att jag planerade att flytta just nu, men det var som om annonsen var riktad till mig så jag bara var tvungen att söka. Knäppt? Ja kanske. Men lite övning skadar väl inte i alla fall. Skulle verkligen behöva ha ett heltidsjobb!

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post58

Slut på sommarbetet för i år...

HästarnaPosted by Elisabeth 2010-07-25 17:49:20

Idag har vi hämtat hem Illit och Jena från en månads sommarbete vid Lövnäs och Gaperns vackra strand. För första gången åkte de tillsammans i hästsläpet och det gick bra, när vi fick in dem till slut... Herbert och Erika hade planerat att rida hem dem, men vädret bestämde annat. Regn och riktig snålblåst var inte optimalt med två hästar som var "på tårna". Nu får de gå ute dygnet runt här ett par dagar.

Pajen och Jinna kom hem i tisdags efter att de hade rymt tillsammans med "fästmannen"Sixten. Peter och Charlotte hittade dem i trädgården på morgonen. Jag kan lova att de hade stora magar efter en natt på gräsmattan! Tyvärr hade Jinna skadat båda bakbenen, så vi plockade hem dem samma dag. Ville ha koll på henne så det inte blev några komplikationer. Såren har läkt fint i alla fall och ingen hälta eller nåt sånt.

När vi kom tillbaks med hästarna idag fick vi besök av Herberts namne/farbror och hans son Erik från Stockholm. Erik hade inte varit här tidigare, så nu fick han se hur vi bor. De drog sedan vidare till Bosebyn i Arvika och familjen Axelsson.

Mer kusinbesök hade vi för ett par veckor sedan då Herberts kusin Pontus var här på "arbetsläger" smiley i fem dagar. De snickrade och hade "lan-party" på kvällarna. Däremellan åt vi gott och pratade och njöt av sommarvädret. Trevligt! Själv ägnade jag semestern åt att skura och bättringsmåla boxarna, skura alla krubbor, borstar och annat. Alla lortiga vojlockar och sadelgjordar tvättades, sadlar och en massa annat smordes. Kändes bra när det var klart. Eller, ja, klart blir det väl aldrig. Det finns massor av läder som behöver smörjas ute i sadelkammarens garderober och saker som behöver tvättas, men det blir när jag får ork.

Ikväll ska vi på krogen och käka mat, Herbert fyller år och Erika är hemma, så det ska bli trevligt! Blir på Bishops Arms.

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post57

Oj vad tiden går

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2010-05-12 19:34:23
Att det ska vara så svårt att skriva när man inte får betalt för det smiley... Det händer ju en massa saker hela tiden, men får man inte ur sig det med en gång så blir det så omständigt. Hästarna mår bra. "Tant" Illit, 20 år ung, rids lite nu och då av Martina och av Herbert. Linda har inte haft ork på ett tag, men vi hoppas hon ska få det och komma tillbaks. Vi saknar henne väldigt mycket, det insåg jag när hon var på besök i söndags. Illit blir så mycket gladare när hon får komma ut och röra på sig, man ser stor skillnad. Själv har jag ridit tre gånger nu på kort tid. Testade Jena för första gången för tre veckor sedan . Hon var riktigt trevlig och jag fick igång henne bra. Skitkul! Men gud vad sliten jag blev! Kan inte låta bli att köra på när jag väl är i gång, lär mig visst aldrig, men det var ju så roligt!. Kände mig som 80 år de närmaste tre dagarna efter... Garanterat värsta träningsvärken jag haft. Ever. Ridit henne en gång till sedan, men då hade jag inte orken riktigt, men det var väl rätt ok ändå. Jag och Illit tog en skrittrunda med Herbert och Jena häromdan. Men det blev rena tortyren, kroppen pallar inte över en timmes skritt. Nu ska jag njuta av fyra lediga dagar. Hoppas vi får lite besök av kompisar, annars får vi väl våldgästa någon... Nu ska jag ut och hjälpa till att fodra och kvällsmocka. Hörs!

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post56

Lugn helg

BackenPosted by Elisabeth 2010-01-31 21:15:55

Den här helgen har det i stort sett inte hänt något alls. Har bara städat och matat hästar.

I natt var det riktigt kallt igen, så det har gått åt lite hö. Nästan -24 grader och ponnyerna + Tosca ute i hagen. Fick nästan lite dåligt samvete. Fast de fick extrahö vid tolv i natt, så det gick ingen nöd på dem. De har ju sitt lilla hus också dit de går in och sover ihop.

Städningen blev riktigt grundlig och avloppet till handfatet på toan fick sig en rengöring (mycket välbehövligt!!!). Bytte lakan och har tvättat en massa maskiner med tvätt. Bland annat mattorna som Line bajsade på när Herbert var daghusse smiley. Tänk så duktig man känner sig när det är klart! Den här veckan åker Line med sin familj till Branäs, så det blir inget passande eller bajsande. Om inte katterna missar lådan förståss! De fick förresten en ny klöspinne inne idag och Fia blev sååå lycklig och gick lös på den med alla fyra tassarna smiley.

I morgon ska jag och en arbetskamrat gå på bio. "It´s complicated", hoppas verkligen att den är bra, så sällan som jag hittar på något kul.

Herbert jobbar duktigt med sina ansökningar till olika jobb. Hoppas han får napp snart... Slöseri med mycket kunskap som inte utnyttjas!

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post55

Hopp å skutt

HästarnaPosted by Elisabeth 2010-01-24 21:06:30

Den här helgen har gått i hoppningens tecken. Herbert och Jena har hopptränat för Stefan Spak båda dagarna i Linn Holms ridhus. Träningen gick bra och både häst och ryttare skötte sig utmärkt! Jena verkar tycka att det är riktigt kul smiley. Nästa kurs är om två veckor igen.

Fast i går höll det på att inte bli någon träning... Vi hade lånat Ronnys 4-hjulsdrivna bil, för att ha en chans att ta oss upp i den riktigt branta och snöiga backen upp till Hallanda. Vad händer? Jo, mitt i backen kommer det en bil farande nedför och han stannar inte fort nog och lägger in backen... Vilket innebar att vi fick sakta in så pass mycket att vi blev fast. Alltså fick jag gå ur och lasta ur Jena. Jag som inte lastar ut ens på plant underlag fick ta ut hästen i brant nerförsbacke och dessutom stänga luckan med Jena i ena handen smiley. Herbert var tvungen att sitta kvar och hålla foten på bromsen för annar gled ekipaget. Trots att att vi tagit ur hästen kom han ingenstans uppåt, utan började glida bakåt och fick styra snett för att få stopp. Efter att ha försökt dra upp med en annan 4-hjulsdriven bil var det raktorn som fick göra en insats. Å då gällde det att hålla sig undan för den hade dåliga bromsar! Till slut var vi uppe i alla fall. Den jäveln som fick oss fast i backen (som dessutom jobbar på mitt jobb!) stannade inte ens kvar och hjälpte till utan åkte en annan väg därifrån! Han som tydligen har två traktorer hemma och är den som ska sköta vägen smiley. Dåligt plogat och sand med salt. Illa!

  • Comments(1)//blogg.familjenornstein.se/#post54

Back in business...

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2010-01-07 20:23:24

Jaha, idag var jag tillbaks på jobbet efter 15 dagar ledigt. Kändes väl rätt ok. Fullt upp att göra i alla fall, det är skönt. Hatar att ha för lite att göra. Fick prioritera helt andra saker än det jag tyckte var viktigast. Det gäller att hålla sig väl med dem vi finns till för = ) d.v.s. läsarna.

Blir snart galen på kylan. +17 grader inne och -18-20 ute mest hela tiden. Natt till igår hade vi -28,4 grader C. Vilket resulterade i några timmars vattenbrist när hydroforen frös. Lyckligtvis hade det inte gått längre än att Herbert kunde fixa det med en värmefläkt i hydroforrummet några timmar. Dörren hade tydligen inte varit tät på grund av att den slagit sig lite. Alltid är det något... På jobbet var det i alla fall varmt nu, gött! Innan jul var det svinkallt, så jag hade klätt mig som hemma ungefär med långärmat + fleecetröja. Behövdes inte kan jag säga.

Jena och Illit blir lite galna när det är kallt. smileyIdag när de skulle in fick de stôlleryck och sprang runt och bockade och brallade åt varandra. De står i varsin hage med lite eltråd emellan. Eller snarare stod... Jena lyckades sparka av grindstolpen under en av sina backutsparkar, och vips kom Illit på att det var fritt fram. Och då blev det mera cirkus. Ingen skadad i alla fall, som tur var. Havrehinken fick tas fram för att få in dom. Fördelen var att Jena därmed i alla fall hade rasat av sig lite överskottsenergi ,från 4 dagars vila, innan Herbert skulle rida henne. smiley

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post53

God fortsättning!

Blandade tankarPosted by Elisabeth 2010-01-01 23:56:16
Så var det nytt år, vart tog det förra vägen? 2010 är så svårt att skriva, fast det lär jag väl mig snart. Så brukar det vara, året är lite trögt i starten och sedan rinner det bara på! Har redan lite saker inplanerade, men har inte gett några nyårslöften. Inte mer än att fortsätta med LCHF-kost och fortsätt gå ner i vikt, även om det går sakta. Det spelar ju inte så stor roll eftersom jag mår bra av maten. Inte ont i magen längre och inte så hysteriskt hungrig mellan målen. Sockersuget (nästan) borta. Märker tyvärr att mörk choklad triggar igång det också och jag vill bara äta mer. Så efter helgerna får det nog bli stopp för det också. Fattas bara sex hekto från tio kilo så första delmålet är nästan nått nu efter ett halvår (på onsdag).

  • Comments(0)//blogg.familjenornstein.se/#post52
Next »